Petra Moerman
Beeldend kunstenaar

Alles beweegt

 

Vanuit het beeld van een steenmannetje is er door intuïtief spel een serie tekeningen ontstaan, waarbij Petra Moerman onderzocht hoeveel lijn en kleur zij kon weglaten om verschillende beelden met een eigen zeggingskracht over te houden. Op de beweging van wat er bij haar binnenkwam, ontstonden er speelse en intieme beelden, die zich in kleurklank van elkaar onderscheiden, als maten die samen een melodie vormen, als strofen die samen een gedicht vormen.

Eigenlijk voldoet het om de Chinese wijsheid Woe wei boven haar werk te zetten, het “laat maar waaien”, als methode van werken, waarbij spontane beweging en experiment tot voortdurende  verandering leidt. Luisterend naar wat de wind haar influisterde, is er echter geen willekeurige serie tekeningen ontstaan. Uit schijnbare chaos, diepe bron waaruit al het nieuwe ontstaat, zijn tekeningen voortgekomen, die elk op zich een nieuwe blik op hetzelfde werpen. Daar waar Petra steeds meer elementen uit de tekeningen wegliet, is er ook ontwikkeling merkbaar. Hoewel er ook een moment van stoppen, van afgrenzen is, betreft het een zoektocht naar essentie, waarbij de beelden zich steeds meer van de oorspronkelijke foto van het steenmannetje verwijderen, totdat er een schijnbare betekenisloze werkelijkheid overblijft. Misschien zou je kunnen zeggen dat Petra al doende de harde vormen van  steenman teruggebracht heeft tot een zachte en ontlijnde en meer transparante binnenkant. De wind (of: de poëzie) zelf.

Tot slot heeft zij binnen- en buitenkant weer bij elkaar gebracht, door verschillende beelden met elkaar te combineren. Door transparant papier tussen verschillende tekeningen te plaatsen is er een nieuwe gelaagdheid ontstaan, waarbij opnieuw een spanning tussen binnen- en buitenkant voelbaar wordt.  

 

 

Margrethe Venema (www.margrethevenema.nl)